12.08.2009

Hariçten okunan gazeller (3)

Suat'ın meşhur yazısını incelemeye devam edelim:
Kettlewell’in o meşhur biberli kelebeklerinin ağaç gövdelerine konmadığı ve aslında ölü kelebeklerin ağaç gövdelerine iğnelendiği ama bunun gizlendiği ve bu sahtekarlık ortaya çıkmasına rağmen Londra Doğa Tarihi Müzesinde bu sahte doğal seçilim kanıtının sergilendiğini neyle açıklayabiliriz?
Ayıptır sorması Suat, biberli güvelerin (kelebek değil, ikisi farklı şeylerdir) ağaç gövdelerine konmadığını da nerden çıkardın? Michael Majerus'un 1998'de yazdığı Melanism: Evolution in Action adlı kitabında gösterdiği gibi biberli güveler (Suat'ın kaynağı olan Jonathan Wells'in iddialarının aksine) ağaçların gövdelerine konmaktadır. Bazı ders kitaplarında güvelerin renk farklılıklarını ve bulundukları zemin üzerindeki görüşünüşlerini belirgin olarak göstermek için eğitimsel amaçlı olarak düzenlenmiş resimlerden yola çıkarak evrim teorisine saldırmak biraz komik olmuyor mu Suat? Ayrıca Kettlewell'in deneylerinde biberli güveleri ağaç gövdesine iğneleyerek insanları kandırdığı ise tamamen hayal mahsülüdür ve açık bir iftiradır. Bildiğim kadarıyla Wells bile böyle birşey iddia etmiyordu kitabında. Onun iddiası okullardaki ders kitaplarında bulunan resimlerin bu şekilde oluşturulduğuydu. Yoksa Kettlewell ölü güveleri ağaca iğneleyerek insanları aldattı gibi birşey dediğini sanmıyorum. Aslında böyle bir hezeyan ondan beklenmeyecek birşey değil ama bildiğim kadarıyla iddiası bu değildi. Ama öyleyse de bu benim için hiç şaşırtıcı olmaz. Kaldı ki onun yerine sen yapmışsın. Neye dayanarak böyle birşey ortaya attığını bilmiyorum. Belki yanlış hatırlıyorsundur, belki de okuyanları yobaz, sahtekar, ahlaksız darwinistlerin iğrençliklerine inandırmak için çıktığın yolda hızını alamayıp duvara toslamışsındır, kim bilir. Ama bilinçli olarak böyle birşey uydurduğunu düşünmek istemem.

Michael Majerus, kitabında 1964-1996 arasındaki araştırmalarına dayanarak istatistiki veriler sunuyor ve doğal ortamında gerçek fotoğrafları çekilmiş biberli güve resimleri sunuyor. Güvelerin ağaç gövde, dal, dal-gövde birleşimi gibi bölgelere konduklarını açıkça ortaya koyuyor. Bu gerçekler ortadayken, "biberli güveler ağaç gövdesine konmazlar, resimlerin hepsi sahtekarlık ürünüdür, biberli güveler evrime delil olarak gösterilemez, bunların hepsi uydurma" tarzında bir yaklaşım, gerçeklerin bilinçli olarak görmezden gelinmesi ve yalanın ısrarla savunulması gibi ciddi zihinsel sorunların işaretçisi olabilecek gibi gözükmektedir. Kaldı ki Michael Majerus, Bernard Kettlewell'in deneyinin yapılış şekliyle ilgili eleştirlerde bulunsa da biberli güvelerin durumunun, doğal seçilimin evrimin bir mekanizması olduğunu gösteren en iyi örneklerden biri olduğunu söylemektedir. Özellikle The Peppered Moth: The Proof of Darwinian Evolution başlıklı sunumunu incelemek isteyebilirsin. Hani hep darwinci evrimi destekleyen delillerin olmadığından bahsediyorsun ya işte onun için veriyorum bunu. İncele bakalım, belki agnostisizminde hafif de olsa kaymalar olur. Bu tip temelsiz ve saman adam iddiaların evrim teorisinden kuşku duyulmasına neden olduğunu düşünmen gerçekten üzücü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder